Kundaliinijoogan aamuharjoitus, sadhana, alkaa vajaan puolen tunnin mittaisella mantraresitaatiolla Japji Sahibilla.
Japji Sahib on gurmukhinkielinen teksti, joka aloittaa sikhien pyhän kirjan, Siri Guru Granth Sahibin. Japji on sielun laulu. Samalla tavalla kuin suihku puhdistaa fyysisen kehon, Japji Sahib puhdistaa energiakehon antaen sielun valon loistaa.
Monet kundaliinijoogan mantroista liittyvät sikhi-traditioihin, mutta kundaliinijooga ei ole sikhismiä tai uskonto (kuten eivät muutkaan joogamuodot). Nämä mantrat eivät ole minkään uskonnon omaisuutta, vaan ihmiskunnan yhteistä perintöä. Ne ovat täydellisiä työkaluja mielen harjoittamiseen, alitajunnan puhdistamiseen ja sielun yhteyden kokemiseen, sillä ne ovat tulleet kirkkaassa neutraalin mielen tilassa olleiden joogien kautta.
Japjin on lausunut 1400-1500-lukujen taitteessa elänyt Guru Nanak, joka on ensimmäinen sikhien pyhistä guruista. Nanak asui Punjabissa, Luoteis-Intiassa, nykyisen Pakistanin alueella. Hän oli hyvin erikoinen henkilö, joka kulki omia polkujaan ja havahtui jo nuorella iällä henkiseen elämään. Hänen äärettömästä myötätunnostaan ja rakkaudestaan kerrotaan lukemattomia tarinoita.
Nanakilla oli tapana kylpeä aikaisin aamulla joessa ja rukoilla samalla. Japjin syntyyn liittyvä tarina kertoo, että eräänä aamuna hän katosi veden alle kolmeksi päiväksi. Kun hän nousi vedestä, oli hän hohtava ja lausui ensi sanoikseen Japji Sahibin. Näillä sanoilla Nanak siis kuvasi täydellistä ja ääretöntä tietoisuuden tilaa, jossa hän oli viettänyt kolme päivää. Teksti kulki suullisessa muodossa parisataa vuotta, ennen kuin se tallennettiin kirjalliseen muotoon.
Japjia resitoimalla on yhteydessä viisauteen, jota Nanak aikoinaan koki. Kun Japjiin syventyy hieman tarkemmin, huomaa sen olevan muodoltaan puhutteleva, sillä se on ikään kuin keskustelu Guru Nanakin ja tämän korkeimman itsen välillä. Tähän on mahdollista samaistua: ”Nanak” voi tarkoittaa ketä tahansa meistä, kun olemme yhteydessä ja keskustelemme oman sielumme, sisäisen voimamme kanssa.
Kundaliinijoogassa on hyvin pitkälle kyse rytmistä ja hengityksestä, ja mantrat ovat isossa osassa. Mantra toimii solutasolla: äänen värähtely puhdistaa kehon värähtelystä, joka ei ole harmoniassa mantran kanssa. (Lisää tietoa mantroista ja äänen käytöstä kundaliinijoogassa löytyy aiemmasta tekstistä.)
Japji on rikas valikoima mantroja ja kokonaisuudessaan hyvin kaunista runoutta. Sen kuunteleminen tai resitoiminen niin gurmukhiksi kuin omalla äidinkielellä nostaa ihmisen värähtelytasoa.
Kundaliinijoogan Länsimaihin tuonut Yogi Bhajan sanoi joskus, että Japjin lukeminen tekee kenestä tahansa maailman viisaimman ihmisen: ”Jos joku ymmärtää Japjin, hän ymmärtää kaiken Jumalan viisauden. Muuta ei tarvita.”
Tai kuten henkinen opettaja Osho tämän aikoinaan puki sanoiksi: Japjin tekstit ovat ”tuoreimmat uutiset tuotuna takaisin suoraan taivasten valtakunnasta”.
Japji Sahib koostuu 40 säkeistöstä tai portaasta eli paurista, joilla kaikilla on oma merkityksensä ja vaikutuksensa. Japjista löytyy ”lääke” kaikkeen mahdolliseen. Moni kundaliinijoogi meditoi jotakin tiettyä pauria esimerkiksi 40 päivän ajan (11 kertaa päivässä, jotta muutosta tapahtuu) tai kokee jonkun yksittäisen kohdan Japjista toista puhuttelevammaksi jossakin tietyssä elämänvaiheessa.
Esimerkiksi 2. pauri tuo kärsivällisyyttä ja vakautta, 8. pauri antaa pyhimyksen voimaa, 19. pauri liittyy inspiraatioon ja tietoon, 25. pauri täyttää tarpeet jo etukäteen: saat kaiken haluamasi pyytämättä, 34. pauri tuo vakautta ja 37. pauri eliminoi karman.
Japjin sanotaan olevan ”henkinen reittikartta”. Se tasapainottaa kaikkia oman itsen aspekteja ja aktivoi sielua. Mantrakokoelma käsittää kaikki kahdeksan chakraa, sisältäen koko auran sekä viisi tattvaa eli alkuainetta (maa, vesi, tuli, ilma, eetteri) ja kolme gunaa eli olomuotoa (sattva, rajas, tamas). Japjin toistaminen korjaa chakroja, tattvoja, gunia sekä kaikkia kymmentä kehoa.
Japji Sahib alkaa Mul Mantralla, joka on kundaliinijoogan ytimessä ja jota toistetaan hieman eri muodoissa hyvin monessameditaatiossa:
Ek Ong Kaar
Sat Nam
Karta Purkh
Nirbhoo Nirveer
Akaal Muurat
Ajunii Seebhang
Gurparsaad
Jap
Aad Sach
Jugaad Sach
Heebhii Sach
Nanak Hosii Bhii Sach
Tästä mantrasta on kirjoitettu kokonaisia kirjoja, joten sen ymmärtämiselle ei lyhyt suomennos tee oikeutta. Kaiken joogan ydin kiteytyy mantran ensimmäiseen riviin.
Luoja ja kaikki luodut ovat yhtä
Tämä on todellinen olemuksemme
Hän on kaiken luoja (me olemme luovia olentoja)
Peloton, kostonhimoton (kun toimimme todellisesta olemuksestamme käsin, olemme pelottomia ja vailla kostonhimoa)
Kuolematon, syntymätön
Itse valaiseva
Todellisen gurun löytämä (lahja omalta sisäiseltä gurultamme)
Toista (meditoi)
Meditoi sitä mikä oli totuus aikojen alussa,
mikä on totuus jokaisessa toiminnassa,
mikä on totuus jokaisessa hetkessä, myös nyt,
ja Nanak sanoo, tulee olemaan totuus ikuisesti.

Japji alkaa gurmukhinkielisellä merkillä Ek Ong Kar, joka tarkoittaa: Luoja ja kaikki luodut ovat yhtä.
Lähteet: Japji Sahib (Suomen Kundaliinijoogayhdistys, 2011); Osho: The True Name. Talks on the Japuji-Saheb of Guru Nanak Dev (HPB, 2007); The Aqcuarian Teacher, KRI International Kundalini Yoga Teacher Training Manual (KRI, 2005); Karolina Ajanki: Vesimiehen ajan sadhana (Ananda-lehti, 2/2014)