Blogi

Pidän jooga-aiheista Arkielämän joogaa -blogia Hidasta Elämää -sivustolla. Suurimmat joogaharjoitukset tapahtuvat joogamaton ulkopuolella.

2021

Liian tiukat rajat tai rajattomuus eivät palvele ketään – mihin rajoja tarvitaan? Ennen kuin ymmärrämme, mitä todella olemme, korkeammat rajat ovat tarpeen. Sen jälkeen rajojen on kuitenkin tarkoitus olla matalat, joustavat ja elävät, jotta voimme tanssia elämän leikin mukana. 

Loppuun saattamisen voima tekee elämästä onnellisempaa. Jokaisesta ihmisestä lähtee monenlaisia näkymättömiä rihmoja, joiden ristivedossa elämme sätkynukkeina ja jotka menevät välillä solmuun. Nämä säikeet ovat itse sidottuja, mutta syytämme niistä usein muita.

Ei kannata lähteä kauas etsimään sitä, minkä voi löytää vain läheltä. Hyvässä elämässä on tärkeää myöntää myös kaipauksen olemassaolo. Kaipaus voi olla vaikea ja kivulias tunne, sillä se liittyy suruun. Suru, tai siis kaipaus, on kuitenkin olennainen osa onnellisuutta.

2020

Kun rauhoitut kuuntelemaan sydäntäsi, lakkaat ajelehtimasta ja löydät oman paikkasi. Ilman omaan sydämeen maadoittumista eli sisäistä auktoriteettia ihminen ajelehtii paikasta toiseen vailla suuntaa ja sisäistä tienviittaa. Silloin hän ei voi olla todella onnellinen.

Hengitä enemmän, ajattele vähemmän – 3 hyvää tekevän hengityksen tunnusmerkkiä. Kun keskityt hengitykseen, saatat huomata, kuinka elämä hengittää sinua. Hengitys on portti tietoisuuteen, sinun suurimpaan potentiaaliisi ihmisenä. 

10 lohduttavaa ajatusta sinulle, jonka elämä tuntuu raskaalle. Elämä on syklistä. Kun jotakin kuolee, jotakin uutta alkaa. On tehtävä tilaa uudelle. Se on luonnonlaki.

Jokainen kriisi on tehty voitettavaksi – Pakollinen pysähdys voi järjestää elämänarvot uudelleen. Kriisi tai sokki on kuin koputus sisäisen katedraalisi kupoliin. Se kysyy, oletko valmis heräämään ja muistamaan perusasioiden tärkeyden: voisitko muuttaa perspektiiviäsi aivan käsittämättömän laajaksi, luottaa elämän viisauteen, päästää irti aina vain uudelleen ja valita tämän hetken?

Ahdistavillakin tunteilla voi olla onnellinen loppu – Lopulta rauha löytyy myrskynsilmästä. Yksi elämän kovista oppiläksyistä on, että vapaudumme tunteistamme vasta kun olemme suostuneet kokemaan ne täysin.

Vapaus olla oma itsensä on kaunein lahja, jonka toiselle ihmiselle voi antaa – Sen lahjan voi antaa myös puhelimessa tai tietokoneen ruudulla. Jos yritämme selittää pois toisen ihmisen tunteet ja auttaa häntä nopeasti eteenpäin, ohitamme sen, mikä juuri sillä hetkellä on totta.

Kaipaus on elämän moottori, se johdattaa kohti omaa sydäntä. Kaipauksen huomiotta jättäminen aiheuttaa ongelmia: se saa meidät etsimään täyttymystä ulkopuolelta, materiaalisesta maailmasta, muista ihmisistä ja addiktioista.

Elämä opettaa meitä kääntymään kohti sisintämme – ”Kun etuovi on kiinni, anna sydämesi aueta”. Älä anna sydämesi pudota, vaan putoa sydämeeni.

2019

Minkälaisina hetkinä sinä koet olevasi elämässäsi etuoikeutettu? Mistä minun kannattaisi luopua, jotta voisin tuntea yltäkylläisyyttä?

Sanat, jotka valitset, voivat pilata päiväsi tai tehdä huomisesta paremman. Olemme sanojen vuorovaikutuksessa ympäristömme kanssa, joko harmoonisesti tai riitasoinnussa. Jokainen puhuttu sana jää värähtelemään ilmaan.

Mitä lähempänä kuolemaa käy, sitä enemmän elämää löytää. Jos luottamus elämään on suurempi kuin kuolemanpelko, voi ihminen tuntea onnea vaikeuksienkin keskellä. Kaikesta ei tarvitse olla kiitollinen, mutta voisiko rankkojakin kokemuksia arvostaa tarpeellisina elämän kannalta?

Purjehdi tunnemyrskyjen läpi arvokkaasti. ”Minulla ei ole mitään opetettavaa, mutta tunnilla olevilla ihmisillä on paljon opittavaa. Minä en ole kovin erityislaatuinen, mutta opetettava asia on. Näillä valtavilla opetuksilla on oikeus tulla jaetuiksi, enkä minä halua asettua niiden tielle.”

2018

Kohtalo on olemassa, mutta voimme itse vaikuttaa sen suuntaan. ”Kohtalo ja sallimus ovat olemassa yhdessä ja yhtä aikaa, ja joka hetki voimme valita käyttäytyvämme jommankumman mukaan.”

Mitä tai ketä elämässä kannattaa totella? Kuuntele sisäistä viisauttasi. ”Ennen kuin kuulemme oman sydämen viisautta, voi olla viisasta seurata jotakin tekniikkaa. – –Tekniikka itsessään ei ole arvokas, sen ainut tarkoitus on viedä ihminen lähemmäs itseään.”

Elätkö sinä omaa vai jonkun muun tarinaa? ”Jos olemme riippuvaisia ulkoisesta rakkaudesta ja hyväksynnästä, meidät on tuomittu erillisyyteen.”

Rakastuminen ja rukous ovat olemassaolon korkeimmat kokemukset. ”Rukous on kuin kivi, joka heitetään veteen. Se saa aikaan aaltoja ja laineita rajallisesta sinusta kohti ikuisuutta.”

Mitä sinä annat elämälle – vai odotatko elämän antavan? ”Elämässä ei ole kyse ensisijaisesti muiden ihmisten – tai edes oman itsen – palvelemisesta, vaan olemme täällä palvellaksemme Elämää.”

Älä yritä kasvaa paremmaksi ”Mutta minua häiritsee joogatunneilla oletus, että jokainen haluaisi kasvaa paremmaksi ihmiseksi ja olla paras versio itsestään. Miksi aina pitäisi yrittää enemmän?”

Ei ole uusia sanoja sille, minkä jo sydämessäsi tiedät Meillä jokaisella on yksi tehtävä: elää oma elämämme niin, että toteutamme omaa tehtäväämme maallisina olentoina muistaen, että olemme sieluja keskellä ihmiskokemusta. Tarkoituksenamme on elää hyvä elämä.

Hento kultainen lanka johdattaa merkityksettömyydestä arjen syvyyteen Elämme kollektiivisesti jatkuvassa kiireessä, tuhoamme asuinplaneettamme vauhdilla, tavoittelemme rahaa ja materiaa selvitäksemme…ennen kuin kuolemme.
Mitä järkeä tässä kaikessa on?

Sisäiset muutokset tapahtuvat hiljaisuudessa Ottamalla kiireestä pieniä taukoja, pysähtymällä havaitsemaan yhteisen linkkimme Ikuisuuteen, pääsemme kohti myötätuntoa, jonka kautta elpyminen, voimistuminen ja paraneminen tapahtuvat.

Näin kumoat sisäisen kriitikkosi väitteet, jotka estävät sinua elämästä vapaasti. Mikä estää sinua toteuttamasta haaveitasi ja antautumasta oman elämäsi tarkoitukselle tänä vuonna?

2017

Persoona on kuin silmälasit, joiden läpi katsomme maailmaa. Kenen päässä lasit ovat? Kuka minussa tekee kaikkia havaintoja, kuka tai mikä minussa tarkkailee minua?

Onko elämän oltava hidasta, jotta siitä voi nauttia? Ovatko hitaus ja kiireettömyys synonyymejä ja minkälainen elämänrytmini oikeasti onkaan? Monelle samantyyppistä elämänvaihetta elävälle hitaus ei ole mahdollista, päinvastoin: ulkoinen vauhti tuntuu jatkuvasti vain kasvavan.

Osaatko sinä käyttää arjen supervoimia? Arjen keskellä voi olla kohtalaisen vaikea muistaa, millaisia supervoimia meillä jokaisella on. Toisaalta, jos elämä olisi vaan seesteistä, ei supervoimia edes tarvittaisi.

Meditointi on alitajunnan roskien pois viemistä 11 syytä, miksi kannattaisi opetella meditoimaan.

Miksi omaan itseensä edes kannattaisi tutustua? (Kun henkisellä polulla on niin raskasta.) Miksi meidän pitäisi tuoda länsimaiseen kulttuuriin jotakin sellaista mikä ei sinne sovi?

Tavallinen arki on iso henkinen harjoitus Parhaimmillaan joogasali luo turvalliset laboratorio-olosuhteet tunteiden kokemiseen, epämukavuusalueella käymiseen, irti päästämiseen ja kasvuun. Harjoittelemme kuitenkin tavallista arkea varten.

Tervetuloa valittamisen valtakuntaan. Oletko huomannut, että koko yhteiskunta tukee valittamisen kulttuuria? Meidän on oltava tyytymättömiä, jotta kaipaisimme parempia ratkaisuja ja voisimme korjata asioita. Tyytyväinen ei kaipaa jatkuvasti uutta.

Luottamus elämään auttaa jaksamaan vaikeinakin hetkinä. Joogaharjoittelu ei ole tehnyt elämästäni zeniä, minusta neutraalia tai taannut mielenrauhaa tilanteessa kuin tilanteessa. Mutta luottamus elämää kohtaan antaa jokseenkin kaikelle merkityksen. 

Myötätunto on aktiivinen valinta. Miksi maailmassa on pahuutta? Miksemme opi menneiden sukupolvien virheistä ja tee tästä maailmasta parempaa paikkaa, sillä meistähän se on kiinni, eikö?

Pystytkö hyväksymään itsessäsi niin kauniita kuin karmeita puolia ja elämään kokonaisena? Jos lukitsee itsensä yhteen ääripäähän, ei anna koko elämälle ja tunteiden kirjolle mahdollisuutta olla olemassa. Se tekee elämästä köyhempää.

Jos et tunne vihaasi, et ole kosketuksissa omaan voimaasi. Viha on voimakas energia. Sen jatkuva ohittaminen ja pois selittäminen ei tee elämästä yhtään helpompaa, sillä jos vihaa säilöö sisuksiinsa, eikä anna sen tulla ulos, räjähtää odottamattomalla hetkellä totaalisesti.

Ajaako pelko vai rakkaus sinua huolehtimaan itsestäsi? Jos ei ole sitoutunut itseensä ja omaan hyvinvointiinsa myötätunnolla, ajelehtii paikasta, ruokavaliosta, uskomuksesta ja harjoituksesta toiseen ja tuntee olonsa jatkuvasti ulkopuoliseksi, omassa elämässään.

Anna anteeksi jo etukäteen. Anteeksiantamattomuus lukitsee menneeseen. Kun antaa anteeksi, ei ole enää tekosyitä kärsimykselle.

Astu ulos uhriudestaElämä on nyt. Jos arjestaan ei nauti tällä hetkellä, ei siitä todennäköisesti tule nauttimaan myöhemminkään. Minkä pitäisi olla toisin?

Oletko sinä vapaa? Vauhti on tällä hetkellä hurja, ja moni uupuu sen pyörteisiin. Länsimainen varallisuus luo vapautta, mutta korostaa myös sen ikivanhaa vastaparia, vastuuta. Ja minusta tuntuu, että harva meistä todella ymmärtää, mitä vastuu tarkoittaa.

Mikä meitä myöhästelijöitä vaivaa? Kuulun siihen ihmisryhmään, joka on kroonisesti myöhässä. Ai että, se on ärsyttävää.

Mitä hyvää häpeässä on? Kateus, pelko, suru, inho, ilo, innostus… ne ovat kaikki sinun tunteitasi ja niillä on vissi tarkoitus. Kun tunnet epämiellyttäviäkin tunteita aidosti, saat huomata kuinka rikas olet.

Kutsu itseäsi. Intuitio lausuu jatkuvasti kutsuaan pehmeällä äänellä. Monesti jätämme menemättä, kun intuitio kutsuu (tai väitämme, ettemme kuule sitä).

Kaikesta ei tarvitse pitääPositiivinen ajattelu ottaa huomioon vain puolet elämästä. Mitä tapahtuu pimeydelle, kuonalle, epämukaville tummille tunteille, jos niitä yrittää sulkea pois maailmastaan?

Elätkö itseäsi vai muita varten? Ihminen on sosiaalinen olento ja tulee näkyväksi ja oppii suhteessa muihin. Sen minkä antaa saa kymmenkertaisena takaisin. Mutta olenko minä tietoinen siitä, mitä annan?

2016

Ota vastuu sanoista, joilla luot maailmaasiMieli on hurja ase. Pystymme tekemään jopa sanoilla valtavaa tuhoa, jos emme opettele kouluttamaan mieltämme. 

Älä puukota itseäsi. Erityisesti naisen elämään liittyy hämmästyttävän paljon syyllisyyttä. Mutta jos syyllisyydestä uskaltaa päästää irti, virtaa sen tilalle jotakin uutta.

Yhteys maahan on kasvun perusta. Henkistä kasvua korostaessamme kurkotamme mielellämme taivaaseen, haluamme henkisiä kokemuksia ja nousemme leijumaan ilmaan. Mutta jos ei ole kiinni maassa, leijuu pois ihmisyydestä, eikä edes kasvua voi tapahtua. 

Kuinka tunnistat ja kesytät mielen neljä lukkoa? Moni on kehittänyt sujuvan kanssakäymisen esteiksi lukkoja, jotka muodostuvat syvälle säilötyistä tunteista ja murheista, alitajunnan hämäristä. Hengitys on avain lukkojen avaamiseen.

Osaatko sinä katsoa silmiin? Iso osa ihmisistä ottaa mieluummin vastaan tuntuvan sähköiskun kuin istuu vartin omissa ajatuksissaan. Sama taitaa päteä katseyhteydessä toiseen ihmiseen.

Rohkeus on sitä, että toimii vaikka pelottaa Moni yrittää rakentaa ilosta ja nautinnosta oman ihanan nurkkansa universumiin ja sulkea negatiivisuuden pois. Mutta kriisitön elämä ei ole mahdollista.

Parisuhde on korkeinta joogaa. Henkisellä polulla läheisestä ihmissuhteesta on hyötyä, sillä sitä kautta joudumme altistumaan epämukavuusalueelle. Läheisessä ihmissuhteessa joutuu sietämään (paitsi toisen, myös) omaa epätäydellisyyttään ja saa samalla suuren mahdollisuuden oppia.

Ihmisenä olemisen harjoitteluaAjatukset muokkaavat meitä. Olemme sitä mitä ajattelemme. Vedämme puoleemme asioita, joiden parissa mielemme tiedostaen ja tiedostamattomasti häärii.

Miksi nainen on kuin tuuliviiri? Jooga on itsetuntemuksen matka, joka vie hiljalleen kohti aina vain hienovaraisempia kerroksia. Matkan varrella olen myöntänyt, että maskuliinisessa ja feminiinisessä on tiettyjä perustavanlaatuisia eroja.

2015

Stressin ja rentouden optimaalinen suhde on elinvoimaa.  Hyvää stressiä nimitetään eustressiksi. Se auttaa asettamaan ja saavuttamaan tavoitteita, virtaamaan elämän mukana. 

Onnellisuus on aikamme suuri illuusio. Elämän kuuluisi olla helppoa, onnellista ja mukavaa. Positiivista, kiitollista, iloista. Onnellisuudesta on tullut pilvilinna. Elämän pitäisi olla tietynlaista, jotta voisimme olla onnellisia.

Mikä estää sinua tekemästä hyvää itsellesi? Hyvä elämä lähtee riittävästä levosta, oikeanlaisesta ruoasta ja sopivasta liikunnasta. Miksi tämän toteuttaminen kuitenkin on niin vaikeaa?

Elämä yltäkylläisyyden keskellä ”Keskivertosuomalaisella on kaikkea mitä hän tarvitsee. Aina voi haaveilla hienommasta autosta, isommasta asunnosta, tottelevaisemmista lapsista, rakastavammasta puolisosta, uusista kengistä ja lottovoitosta, mutta suurimmalla osalla meistä perusasiat ovat hyvinkin kunnossa…” 

Miksi positiivisen ajattelun korostaminen on vaarallista? ”Positiiviset ihmiset ovat mukavia ja heidän seurassaan on helppo olla. Positiivisuus on tuottavaa yhteiskunnan kannalta, sillä positiiviset ihmiset kuluttavat ja innostavat. Just do it! Yes, we can!”

Mitä valaistuminen on? ”Joogaopettajani Shiv Charan Singh tapaa päivittäin, viikoittain, vuosittain käsittämättömän määrän ihmisiä, joita henkinen kasvu kiinnostaa. – – Kun häneltä kysyy, miten hän jaksaa kaikkea tätä, saa vastaukseksi, ettei hän jaksakaan mutta ikuisuus jaksaa. Ikuisuus kannattelee häntä.”

Keski-ikä koostuu rutiineista ja kriisistä ”Ystäväni kyseli facebook-seinällään, mikä on ihmisen paras ikä. Postaus keräsi kymmenien eri-ikäisten vastauksia. Useimmat olivat tyytyväisiä tämänhetkiseen ikäänsä. Monen mielestä nelikymppisyys oli jonkinlainen vedenjakaja.” 

Henkisen kehityksen viisi vaihetta ”Ihminen on otollisimmillaan henkiselle heräämiselle tietyssä iässä. Joogan oppien mukaan tämä on keski-ikään liittyvä kriisi, jonka useimmat kokevat 35–42-vuotiaana. – Kyllä vain, joogit ovat osanneet määritellä tämän tarkkaan!”

Voiko intuitio olla väärässä? ”’Jos jostain herää intuitio, sitä ei kannata aina ottaa totuutena’, sanoi psykologian tohtori Tapani Riekki huhtikuun alussa Helsingin Sanomien artikkelissa. Hän kehotti suhtautumaan intuitioon epäillen…”

Pitenevät varjot ”Tasapaino ei ole valossa kylpemistä ja jatkuvaa iloa, vaikka kaupan lehtihyllyn perusteella näin voisi päätellä. Pelkkä positiivisiin asioihin keskittyminen voi olla jopa hengenvaarallista.”

Hengitä, hengitä ”Mistä tietää, kuuluuko sisältäpäin intuition vai egon ääni? Itsensä kuuntelemisesta puhutaan paljon, mutta mitä jos sisältä kuuluu useita ääniä, jopa väittelyä?”

Shakti Pad: Riittävän hyvä, täydellinen ”Stressi. Tekemättömistä töistä, tulevista valinnoista, jaksamisesta, minuun kohdistuvista odotuksista, vaikka mistä. Syitä on hurjan paljon.”

2014

Shakti Pad: On tullut tavaksiVuodenvaihde tarkoittaa monelle menneen summaamista ja uuteen orientoitumista. Perinteisesti tässä vaiheessa tehdään jonkinlainen elämänhallinnan ryhtiliike. Päätetään ottaa itseä niskasta kiinni tipattoman tammikuun tai uuden liikuntaharrastuksen merkeissä. Uudenvuodenlupaus liittyy usein hyvinvointiin.”

Shakti Pad: Timantti puristuu paineessa ”Kun kahlaa syvemmälle, aallot ovat korkeampia.”
Joogaopettajani lausahdus on kaikunut korvissani viime viikkoina, kun lasten sairastelukierre on saanut ennen kokemattomat mittasuhteet ja elämä on tuntunut ”erikoistilanteilta” toisensa perään.
Miten kertoa maailmankaikkeudelle, että kiitos vaan, tällä erää koettelemukset riittävät?

Shakti Pad: Kuka tahansa meistä Silmitön, näköalan sumentava raivo on mahdollista kenelle tahansa. Sekin on inhimillistä, eikä kovin kaukana kenestäkään meistä.

Shakti Pad: 7 askelta onneen Suurin osa meistä haluaisi olla onnellisia; elää onnellista elämää, pitkään ja terveenä. Yllättävän harva on kuitenkin valmis näkemään vaivaa sen eteen, tai on edes pohtinut, mitä onnellisuus on.

Shakti Pad: Meditaatio muuttaa tylsyyden pyhyydeksi Onko elämä mielekkäämpää jatkuvina aallonharjoina ja aallonpohjina kuin tasaisena virtana? 

Shakti Pad: Suurin lahja itsellesi Muistot ovat merkityksellisiä identiteetin kannalta. Samalla ne ovat merkityksettömiä nykyhetken kannalta: nyt on nyt. Usein olisi helpompaa olla nykyhetkessä ilman menneisyyden painolastia.

Shakti Pad: Kuinka hyvin tunnet itsesi? Miten sinä vastaat kysymykseen, kuka sinä olet? Jos ei puhuta voinnista ja terveydestä, perheestä tai työstä, ulkoisista olosuhteista, mitä jää jäljelle?

Shakti Pad: Hiljaisuus on kommunikoinnin sydän ”Toimit sitten ihan itseäsi kuunnellen”, neuvotaan ainakin joogatunnilla, äitiysneuvolassa, työpaikkalääkärillä ja naistenlehdissä. Itsensä kuuntelu on nosteessa, mikä on erinomaista. Mutta itsensä kuunteleminen ja kuuleminen eivät ole itsestään selviä asioita…

Shakti Pad: Merkityksellinen elämä ”Ja sitten Jeesus muuttui keijuksi ja kertoi niille rouville, että kaikki on hyvin.” Nelivuotiaamme oli oppinut päiväkotiryhmän kirkkokäynnillä, mistä pääsiäisessä on kysymys...

Shakti Pad: Lupa elää ja säteillä Oman epätäydellisyyden hyväksyminen ei ole helppoa. Muiden epätäydellisyyden kustannuksella taas voi tehdä itsestään paremman. Voi verrata ja todeta itsensä onnistuneemmaksi. Siihen keltaisen lehdistön myynti taitaa perustua…

Shakti Pad: Tunnustan eläneeni Hyvyyttä, iloa ja rakkautta on helppo hyväksyä. Mutta voiko katkeruutta, sairautta ja pahuutta hyväksyä? Kannattaako niitä hyväksyä? Ja miten maailma koskaan muuttuu paremmaksi, jos kaiken vain hyväksyy?

Shakti Pad: Tämän voin hyväksyä On eräs yksittäinen asia, joka tekee elämästä merkittävästi yksinkertaisempaa. Kyse voisi olla lähimmäisenrakkaudesta, anteeksi antamisesta tai meditoinnista, mutta tarkoitan nyt jotakin, joka on… 

Shakti Pad: Perhe voi hyvin Viime viikolla netissä levisi ”Brad Pittin” kirjoittama juttu siitä, miten hänen omalla käytöksellään on valtava merkitys hänen vaimonsa hyvinvointiin. En tiedä, kuka tekstin on kirjoittanut, mutta…

2013

Shakti Pad: Säteilevän epävarma ja muita ominaisuuksia Kärsivällisyys on hyve, maltti on valttia, patience pays. Kärsivällisyys kannattaa ainakin tietyissä paikoissa: liikenteessä, lasten kanssa, mitä tahansa odottaessa…

Shakti Pad: Elämäntarinoita Jokainen elämä on tarina ja jokainen kertoo jatkuvasti itsestään tarinaa. Tarina saattaa muuttua vinhaa vauhtia tai pysyä muuttumattomana vuosikausia. Rinnalla saattaa kulkea toinen tai monta tarinaa…

Shakti Pad: Kolmea mieltä Auto kiitää moottoritiellä lievää ylinopeutta. Ratin takana istut sinä. Koslassa olisi jos jonkinlaista pientä korjattavaa, ja toivot, että se kestää perille saakka. Et halua myöhästyä. Apukuskin paikalla riehuu villi apina, joka pitää järjetöntä meteliä…

Shakti Pad: Ajatuksista tekoihin Kaikki lähtee ajatuksesta. Tyytyväisyys omaan elämään, muutos, kasvu, onni ja jopa terveys ovat esimerkkejä asioista, joihin voimme omalla kohdallamme vaikuttaa. Hyvä elämä lähtee liikkeelle hyvin pienestä. Ajatus saa aikaan muutoksen yksilössä, kansakunnassa tai koko maailman tilassa…

Shakti Pad: Ihmissuhde on suhde itseen Avioliiton sanotaan olevan korkeinta joogaa. Se on jatkuva harjoitus ja armoton peili. Toisen ihmisen kautta on mahdollista nähdä omat vahvuutensa – ja heikkoutensa raadollisen tarkasti. Ihminen on sosiaalinen olento, joka tarvitsee ympärilleen muita. Saattaa tuntua paradoksaaliselta, mutta muiden kautta on mahdollista nähdä itsensä…

Shakti Pad: Onni on elämä Kundaliinijoogassa puhutaan seitsemästä askeleesta onnen; sellaiseen arkielämän onneen, joka tekee elämästä jatkuvasti elämisen arvoista. Askeleista ensimmäinen on sitoutuminen, josta olen kirjoittanut aiemminkin. Sitoutuminen itseensä ja omaan elämäänsä mahdollistaa elämän onnellisuuden…

Shakti Pad: Paljon puhetta Kommunikointi on välttämätön, mutta vaikea laji. Erityisesti sanallisesti. Jokainen puhuttu sana jää värähtelemään ilmaan. Sanoilla voi olla yhtä tuhoisa vaikutus kuin fyysisellä loukkaamisella. Sanoistaan joutuu vastuuseen. Sanat tallentuvat muistiin ja jäävät elämään, eikä niitä saa enää takaisin…

Shakti Pad: Kumpi on kuriton sukupolvi? ”Antakaa lasten olla kurittomia”, otsikoi Helsingin Sanomien Jani Kaaro kolumninsa. Ajattelin kirjoittaa tässä kuussa ihan jostakin muusta kuin lapsista, mutta törmäsin Kaaron tekstiin niin monta kertaa, etten malta olla kommentoimatta. Kaaron kolumnissa on kaunis perusajatus, mutta päätelmät menevät hieman harhaan…

2012

Shakti Pad: Avoimuuden aika Perjantaina 21.12.12 talvipäivänseisaus pysäytti ajan hetkeksi. Jos astrologeihin on uskominen, olivat maapallo, linnunrata ja aurinko hieman klo 13:n jälkeen keskenään asetelmassa, joka toistuu noin 26 000 vuoden välein. Tuota hetkeä sanotaan kosmisten ihmeiden hetkeksi…

Shakti Pad: Kilttejä tyttöjä ja ryövärintyttäriä ”Älä töni siskoa! Tule tänne, älä mene karkuun! Ei saa koskea saksiin. Älä seiso pöydällä. Ei voi mennä ulos paljain jaloin loskakelillä. Ole kiltti äläkä itke heti, pyydä nätisti, jooko?” Pienten lasten vanhemmat tuntevat joskus itsensä papukaijoiksi…

Shakti Pad: Totta tosiaan ”Kun osallistut juoruun — sinulla on halu olla parempi muiden kustannuksella. Jos taas sinulla on halu olla parempi omalla kustannuksellasi, sinusta tulee pyhimyksen kaltainen.” Voi kun se on helppoa…

Shakti pad: Apua ahdistukseen Kanssablogistini Maija kirjoitti edellisessä tekstissään ahdistuksesta. Siitä, miten kaiken pitäisi juuri nyt olla paremmin kuin koskaan, mutta olo on ärsyyntynyt, eikä mitään saa aikaiseksi. Kiitos rohkeasta kirjoituksesta! Maija kysyy tekstin lopussa niin suoraan ”miksi”, että mieleeni tuli vastata…

Shakti Pad: Miksipä ei? Miksi minulle ei koskaan tapahdu onnenpotkuja? Kaveri saa kutsun unelmaduunin työhaastatteluun, vaikka sillä on jo mahtava työpaikka, hyvä liksa ja passi täynnä eksoottisia leimoja. Tuttavapariskunnan rakkaustarina on kuin satukirjasta, niiden koti on kivasti sisutettu ja kolme lasta käyttäytyy kuin enkelit…

Shakti Pad: Tekoja ja reaktioita Hän pahoittaa mielensä siitä, mitä toinen sanoo. Pitää kommenttia tarpeettomana, toista ymmärtämättömänä ja tilannetajuttomana tyhmyrinä. Tiedättehän, miten nyt erimielisyydet syntyvät…

Shakti Pad: Ensimmäinen askel onneen ”Jokaisen ihmisen syntymäoikeus on olla onnellinen.” Intialaisen joogamestari Yogi Bhajanin elämäntyö oli tämän viestin levittäminen. Mietin nuoruudessani, onko onnellisuus tavoittelemisen arvoista. Rauhallisen ja seesteisen sijaan halusin paljon mieluummin aallonharjoja ja aallonpohjia. Tasainen oli tylsää, eikä siellä tapahtunut mitään elämisen arvoista…

Jätä kommentti