Mitä kundaliinijooga on?

kundaliini_opetusKundaliinijoogan harrastajamäärät ovat kasvussa niin Suomessa kuin maailmalla.

Joogalajin viehätys saattaa perustua siihen, että se on ikivanhaa ja traditiolle uskollista. Tai siihen, että se yhdistää vahvasti henkisen ja fyysisen harjoituksen. Kundaliinijooga on tehokasta ja monipuolista harjoittelua.

Mutta siis mitä kundaliinijooga on?

Kundaliinijooga on tuhansia vuosia vanhan pohjoisintialainen traditio, jota opetettiin 60-luvulle saakka mestarilta oppipojalle, tarkoin varjellussa salaisessa järjestelmässä. Se on lähtöisin Punjabin alueelta, joka kuuluu nykyään Pakistaniin.

60-luvulla intialainen joogamestari Yogi Bhajan muutti ensin Kanadaan ja sitten Yhdysvaltoihin, missä hän alkoi opettaa kundaliinijoogaa. Hänen mielestään aika oli kypsä tradition avaamiselle, ja hän ryhtyi opettamaan joogaa ryhmille.

Hippiaikaan Yhdysvaltojen länsirannikolla monet hakivat tajuntaa laajentavia kokemuksia vahvoista huumeista, mikä huolestutti joogia. Hän tiesi, että tietoisuutta voi kasvattaa myös terveellisesti ja turvallisesti, siihen kundaliinijooga tähtää. Myöhemmin tätä joogamuotoa on kutsuttu joogien suihkukoneeksikin, sillä se on oikein tehtynä melkoisen tehokasta.

Kundaliinijoogaa kutsutaan myös tietoisuuden joogaksi. Sen voima on kokemuksessa. Joogamuoto on samaan aikaan dynaaminen ja meditatiivinen, koko harjoitus on yksi pitkä liikemeditaatio. Harjoittelussa liikutetaan kehoa monipuolisesti, erityisesti selkärangan liikkuvuuteen kiinnitetään huomiota.

Myös gurmukhinkieliset mantrat, musiikki, sormien asennot eli mudrat, silmien asennot eli dhristit sekä lukot eli bandhat kuuluvat harjoitteluun. Liikesarjoja ja meditaatioita on satoja erilaisia eli kundaliinijoogassa ei toisteta ja hiota samaa sarjaa täydellisyyksiin.

Kundaliinijoogaan on hyvä tutustua koulutetun opettajan johdolla, mutta harjoittelua voi tehdä myös itsenäisesti kotona. Itse asiassa, päivittäinen kotona tehtävä harjoitus on kundaliinijoogaharjoittelun kulmakivi. Jokainen koulutettu kundaliinijooganopettaja osaa auttaa sopivan harjoituksen valinnassa.

Sana jooga tarkoittaa liittoa. Jooga on aina kehon, sielun ja mielen liitto, mutta myös liitto yksittäisen ihmisen ja koko universumin välillä.

Kundaliinijoogaa kutsustaan myös ”tavallisen talollisen joogaksi”. Tarkoituksena ei alunperinkään ole ollut muuttaa Himalajan vuorille mietiskelemään, vaan harjoitella joogaa tavallisessa arjessa.

Harjoittelun tavoitteena on lisätä tietoisuutta omasta itsestä, siitä tyyneydestä, kirkkaudesta, viattomuudesta ja rakkaudesta, joita me kaikki kannamme sisällämme. Samalla tietoisuus omista motiiveista, reaktioista, tunteista ja toimintatavoista kasvaa.

Kundaliinijooga on saanut esimerkiksi Yhdysvalloissa monta kuuluisaa harrastajaa ja puolestapuhujaa. Myös Suomessa uusia opettajia koulutetaan parikymmentä vuodessa.

Joogamuodon kiinnostavuus pohjautuu muun muassa siihen, että se yhdistää henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin saumattomasti ja lähestyy joogaa kaikkien Patanjalin Joogasûtrassa mainittujen kahdeksan askeleen kautta (ei siis esimerkiksi asanaa eli liikettä tai pranayamaa eli hengitysharjoitusta tai meditaatiota painottaen, vaan näitä kaikkia monipuolisesti yhdistäen).

Kundaliinijoogasalin ovet ovat avoinna kaikille, mutta joogamuoto ei välttämättä ole kaikille. Jokaisella on oma polkunsa vuoren huipulle. Kundaliinijooga pohjautuu vahvasti kokemukseen. Jos se tuntuu hyvältä, kannattaa harjoittelua jatkaa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: