Joogamestari Yogi Bhajan

SSS-HarbhajanSinghYogi_c_sihknetKundaliinijoogan Länsimaihin tuoneen Yogi Bhajanin kuolemasta on kulunut kymmenen vuotta 6.10.2014. Kundaliinijoogit ympäri maailmaa kunnioittavat tänään joogamestarin elämäntyötä. Minä teen sen kirjoittamalla pienehkön yhteenvedon Yogi Bhajanin maallisesta matkasta.

Kundaliinijooga on tuhansia vuosia vanha joogatekniikka, jota opetettiin aiemmin tiukasti valvotussa järjestelmässä vain mestarilta oppipojalle. 60-luvulla Yogi Bhajan kuitenkin arvioi ajan olevan kypsä kundaliinijoogan laajemmalle opettamiselle.

Maailma muuttuu jatkuvasti, ja ihmisten tietoisuus kasvaa. Seuraava sukupolvi on aina edellistä herkempi ja tietoisempi. Niinpä 60-luvulla Intiasta ensin Kanadaan ja sitten Yhdysvaltoihin muuttanut Yogi Bhajan ryhtyi pitämään tunteja, ensin vain muutaman kiinnostuneen joukolle.

Nykyään kundaliinijoogaa harrastetaan Yogi Bhajanin oppien mukaan ympäri maailmaa, ja harrastajat ovat hänelle kiitollisia tämän tekniikan tuomisesta yleiseen käyttöön.

Kundaliinijoogaa kutsutaan ”talollisen joogaksi”. Sen harjoittaminen ei vaadi askeesiin vetäytymistä, vaan vuosituhansien ajan kundaliinijoogeilla on ollut perhe ja ammatti, ja jooga on kulkenut mukana tavallisessa arjessa.

Niin se toimii nykyäänkin: jooga on kärsivällisyyden ja myötätunnon tuoja sekä henkinen selkärankana tavallisessa arjessa.

 

Kohti länttä

Harbhajan Singh Puri syntyi kesällä 1929 pienessä Kot Harkarnin kylässä, nykyisen Pakistanin alueella. Hänen isänsä oli tunnettu lääkäri ja parantaja, ja vanhemmat päättivät antaa myös pojalle mahdollisimman hyvän koulutuksen. Harbhajan laitettiin katoliseen kouluun. Samalla hän kävi usean henkisen opettajan opissa. Kundaliinijoogaa hän oppi 8-vuotiaasta lähtien valaistuneelta mestari Sant Hazara Singh’ltä ja tuli itse mestariksi vain 16-vuotiaana. Kun Intia 1947 itsenäistyi ja jakautui Intiaan ja Pakistaniin, Harbhajan oli 18-vuotias.

Joogi jatkoi opintojaan Punjabin yliopistossa ja valmistui pääaineenaan taloustiede, palveli armeijassa ja työskenteli Intian valtiolle, harjoittaen ja opettaen jatkuvasti joogaa. 1952 Yogi Bhajan avioitui Inderjit Kaurin kanssa, ja myöhemmin perheeseen syntyi kolme lasta.

Vuonna 1968 Yogiji teki suuren päätöksen ja muutti toiselle puolelle maailmaa palvellakseen kutsumustaan joogan parissa. Perhe seurasi perässä vasta muutamaa vuotta myöhemmin. Kollegat varoittivat joogia lähtemästä, ja astrologit havaitsivat merkkejä kärsimyksestä ja kovista ajoista, jos Harbhajan muuttaisi.

Alku ei kovin lupaavalta vaikuttanutkaan: joogille oli jo ennen Intiasta lähtöä tarjottu töitä joogan opettajana Toronton yliopistosta. Mies, joka tarjouksen teki, oli kuitenkin kuollut onnettomuudessa juuri ennen Harbhajanin tuloa, ja matkatavaratkin katosivat ennen Torontoon pääsyä.

Ilman työtä ja omaisuutta, taskussaan 35 dollaria joogi kuitenkin hyväksyi tilanteen osana universumin suurempaa suunnitelmaa. Hän sai pian töitä kirjakaupasta, ja vähän myöhemmin hänet palkattiin paikalliseen joogakeskukseen joogaterapeutiksi. Jooga sinällään ei ollut 70-lukua lähestyttäessä uusi asia lännessä. Joogia ruvettiin kutsumaan Yogi Bhajaniksi.

15.just-be-you-Yogi-Bhajan-Picture-Quote

 

Terve, onnellinen, pyhä

Käytyään viikonloppureissulla Los Angelesissa Yogiji kohtasi kohtalaisen sekaisen hippiyhteisön ja tunnisti näiden sielujen pyrkimykset ja kaipuun todelliseksi länteen tulonsa syyksi. Vuoden 1969 tammikuussa hän piti ensimmäisen julkisen luentonsa Los Angelesin East West Cultural Centerissä ja painotti tunnettua lausahdustaan, on jokaisen synnyinoikeus olla terve, onnellinen ja pyhä eli ”healthy, happy and holy”.

Monet joogin kuulijoista olivat kokeilleet erilaisia tajunnan laajentajia kasvattaakseen tietoisuuttaan. Vuosatoja vanha tabu kundaliinijoogan julkisesta opettamisesta rikkoutui, kun Yogi Bhajan auttoi näitä ihmisiä irti riippuvuuksistaan ja opetti, kuinka tietoisuutta voi kokea turvallisella ja terveellisellä tavalla.

”The Yogin” maine kiiri ja kohta hänen tunneillaan kävi satoja ihmisiä. Hän opetti myös yliopistoissa, kuten Claremontissa ja UCLAssa sekä lähikaupungeissa. 70–80-luvuilla joogi matkusti ahkerasti ulkomailla, myös Euroopassa.

Alusta saakka Yogi Bhajan korosti, ettei ollut tullut keräämään oppilaita vaan kouluttamaan opettajia. Hän oli taitava puhuja ja hänen sanansa koskettivat satoja ihmisiä. Hän kylvi nopeasti siemenet tapahtumille ja instituutioille, jotka ovat edelleen olemassa. Näistä kenties merkittävin on kundaliinijoogan kattojärjestö 3HO (Healthy, Happy, Holy Organization). Se on ollut vuodesta 1994 YK:n tunnustama kansalaisjärjestö. KRI (Kundalini Research Institute), joka taas huolehtii nykyisin opettajakoulutuksista ja esimerkiksi oppikirjoista, perustettiin 1971.

10.character-is-everything-Yogi-Bhajan-Picture-Quote

 

Joogin perintö

Yogi Bhajan oli vakaumuksellinen sikhi, muttei pyrkinyt käännyttämään ketään. Kundaliinijooga ei ole uskonto, mutta monet hänen kannattajistaan kiinnostuivat myös joogin uskonnosta. Yogi Bhajanille myönnettiin 1971 arvonimi Siri Singh Sahib, joka teki hänestä läntisen pallonpuoliskon sikhi-yhteisön päämiehen.

Vuonna 1980 joogi väitteli tohtoriksi viestinnän saralla, aiheenaan Communication: Liberation or Condemnation. Joogi rohkaisi nuoria oppilaitaan suorittamaan opintonsa loppuun ja hankkimaan ammatin. Monet heitä perustivat yhdessä yrityksiä, joista kenties tunnetuin lienee Yogi Tea.

Naisten muodonmuutos ”tipuista kotkiksi” oli eräs Yogi Bhajanin tärkeimmistä tavoitteista. Yhdysvaltoihin tulleessaan hän järkyttyi siitä, miten naisia kutsuttiin sanalla chick ja halusi korostaa naisen asemaa ja arvoa perheessä ja yhteiskunnassa. 1976 aloitettiin naisten omien kurssien järjestämisen New Mexicon Espanolassa. Joogi kannusti naisia ymmärtämään voimansa, arvonsa ja potentiaalinsa. Myös miehille järjestettiin tasapuolisuuden vuoksi omia kurssejaan.

Yogi Bhajan puhui ja toimi maailman rauhan hyväksi, uskonnosta riippumattoman myötätunnon ja rakkauden puolesta ja perusti muun muassa kansainvälisen rauhan rukouksen päivän vuonna 1985. Hän kirjoitti yli 30 kirjaa, ja hänen oppilaansa ovat kirjoittaneet satoja lisää hänen opetuksistaan. Myös kundaliinijooga-aiheista musiikkia on ilmestynyt satojen äänitteiden verran.

New Mexicon Espanolassa sijaitseva Hacienda de Guru Ram Dasin ashram oli Yogi Bhajanin koti vuodesta 1971. Paikka toimii edelleen jooga-ashramina ja Yogi Bhajanin perimän ”pääkonttorina”. Kotitilallaan Yogi Bhajan myös kuoli 6.10.2004, 75-vuotiaana. Hän oli sairastellut jo pitkään.

Yogi Bhajanin viisaudesta ja opetuksista ovat vuosikymmenten aikana vaikuttuneet ihmiset ympäri maailmaa. Hänen opettamansa joogan teknologia rauhan, voiman ja tietoisuuden kasvattamiseksi inspiroi ja puhuttelee jatkuvasti kasvavaa kundaliinijoogayhteisöä.

Kundaliinijooga notkistaa mieltä ja vartaloa, mahdollistaa onnellisemman ja terveellisemmän elämän sekä auttaa keskittymään, rauhoittumaan ja kokemaan läsnäoloa. Kundaliinijooga pohjautuu vahvasti kokemukseen. Joogasalin ovet ovat avoinna kaikille, mutta kundaliinijooga ei välttämättä sovi kaikille. Jos se tuntuu hyvältä ja toimivalta, kannattaa sitä tehdä.

Kiitos Joogamestari Yogi Bhajanille tämän mahdollistamisesta. Wahe Guru.

 

”It’s not the life that matters, it’s the courage that you bring to it.”

 

Lähteina on käytetty Yogi Bhajanin ensimmäisiin oppilaisiin lukeutuvan Shakti Parwha Kaur Khalsan tekstiä 3HO:n sivuilla, hänen muistokirjoitustaan SikhNetissä sekä Hacienda Guru Ram Dasin kotisivuja.

Yogi Bhajanin vastauksia usein kysyttyihin, kundaliinijoogaa liittyviin kysymyksiin löytyy täältä.

2 kommenttia (+lisää omasi?)

 1. Mari Henriksson
  Lok 09, 2014 @ 15:38:57

  Moi ja kiitos tästä kirjoituksesta 🙂

  Voi vitsit, huomasin että pääsen seuraavan kerran sun tunnille vasta 2.11. Pitää tehdä kotona sitä ”kesävideojoogaa” 🙂

  Iloa ja valoa! T. Mari

  Vastaus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: