Joogin kädet

Jos lehteen tarvitaan kuvituskuva joogasta kertovaan juttuun, kuvataan usein joogin käsiä: etusormi ja peukalo ovat yhdessä, muut sormet suorina. Kädet lepäävät polvien päällä, joogaaja tai meditoija istuu risti-istunnassa.

Miksi etusormen ja peukalon yhteen vieminen kuvastaa meditatiivista rauhaa ja viisautta?

Käsien asentoja kutsutaan mudriksi. Mudra tarkoittaa lukkoa, ja se lukitsee, sinetöi tai ohjaa energiavirtaa ja heijastaa sitä aivoihin.

Kädet ovat tietoisuutemme ja terveytemme energiakartta ja jokainen käden osa edustaa erilaisia tunteita ja käyttäytymistä. Jokaisella sormella (ja muillakin käden alueilla) on oma energeettinen merkityksensä, joka liittyy kehoon tai aivoihin edustaen eri tunteita ja käyttäytymistä. Jokainen sormi liittyy tiettyyn ”planetaariseen” energiaan ja ominaisuuksiin.

Peukalo liittyy yksilön persoonaan ja egoon (niin positiiviseen egoon, joka auttaa asettamaan rajoja kuin egon negatiivisiinkin piirteisiin). Peukalon pään koskeminen muiden sormien kärjillä ohjaa aina tietynlaista energiaa. Tarkoitus on liittää yhteen sormien pehmeät kohdat, ei siis kynsiä. Muut sormet pysyvät mahdollisimman suorina.

Mudra tarvitsee tarpeeksi painetta, jotta energiavirran voi tuntea, muttei niin paljon että sormenpää muuttuu valkoiseksi.

gyan_mudraGyan Mudra – etusormi ja peukalo

Gyan tarkoittaa viisautta eli tämä yleisimmin käytetty mudra on ”viisauden sinetti”. Mudra stimuloi viisautta ja tietoa. Etusormen energia liitetään Jupiteriin, joka edustaa laajentumista. Mudra tuo rauhaa ja vastaanottavaisuutta.

Joissakin harjoituksissa käytetään aktiivista Gyan Mudraa, mikä tarkoittaa että peukalo painaa etusormen pään sijasta etusormen kynttä. Tästä mudrasta mainitaan harjoitusten ohjeissa aina erikseen, ja usein kyseessä on voimakas pranayama eli hengitysharjoitus.

 

Shuni Mudra – keskisormi ja peukaloshuni_mudra

Shunya tarkoittaa pysähtyneisyyttä, nollaa. Tämä mudra on “kärsivällisyyden sinetti” ja tuo nimensä mukaisesti kärsivällisyyttä, tarkkanäköisyyttä, itsekuria ja sitoutumista. Keskisormen energia liitetään Saturnukseen, joka edustaa tehtävien hoitamista, jaksamista, karman lakia ja vastuunottoa.

 

surya_mudraSurya tai Ravi Mudra – nimetön ja peukalo

Surya ja Ravi tarkoittavat molemmat aurinkoa. Mudra onkin ”auringon sinetti” tai ”elämän sinetti”. Mudran harjoittaminen tuo elvyttävää energiaa, hermoston vahvuutta, hyvää terveyttä ja voitontahtoa. Nimettömän energia yhdistetään auringon ja Uranuksen voimaan. Aurinko edustaa energiaa, terveyttä ja seksuaalisuutta, Uranus taas hermoston vahvuutta, intuitiota ja muutosta.

 

Buddhi Mudra – pikkusormi ja peukalobuddhi_mudra

Buddhi tarkoittaa intuitiivista älykkyyttä, ja mudra on ”mielen kirkkauden sinetti”. Se avaa kykyä kommunikoida selkeästi ja intuitiivisesti sekä stimuloi psyykkistä kehitystä. Pikkusormi symboloi Merkuriusta, joka edustaa nopeutta ja kommunikaation voimaa.

 

Muita melko yleisiä, molempien käsien mudria:

Venuslukko

Kädet ristissä, kuitenkin niin että naisilla vasen peukalo on päällimmäisenä ja oikea pikkusormi alimmaisena. Miehillä taas päinvastoin: oikea peukalo päällä ja vasen pikkusormi alla. Eripuolisuus johtuu siitä, että naisen ja miehen chakrat eli energiakeskukset pyörivät eri suuntiin ja maskuliinisen ja feminiinisen energia on erilainen.

Peukalot edustavat egoa, ja peukalon tyvi (peukalon ”alapuolella” oleva kämmenen lihas) taas liittyy Venukseen ja seksuaalienergiaan. Mudra kanavoi tätä toisen chakran energiaa ja vahvistaa rauhasten tasapainoa. Se myös helpottaa keskittymistä.

 

beargripKarhulukko

Käsien yhteenliittymä sydämen edessä stimuloi sydäntä ja vahvistaa keskittymistä.

 

Pranam Mudra – rukousasento

Pranam tarkoittaa nöyryyttä, se on intialaisessa kulttuurissa tapana oleva kunnioituksen osoitus, jossa kosketetaan toisen jalkoja. Rukousasennossa kämmenet ovat yhdessä sydänkeskuksen edessä.

Kämmenten yhteen liittäminen neutraloi positiivista ja negatiivista, oikeaa ja vasenta, maskuliinista ja feminiinistä (joita meistä jokaisesta löytyy). Mudraa käytetään aina joogatunnille virittäytyessä. Sanotaan, että tämä mudra vie ennemmin tai myöhemmin väkisinkin meditatiiviseen tilaan.

 

Buddha Mudra

Kädet sylissä päällekkäin: naisilla oikea alla, vasen päällä, miehillä päinvastoin, peukaloiden kärjet osuvat yhteen. Mudra on rauhoittava ja keskittävä, energia kiertää käsivarsissa.

 

Lähteenä käytetty kirjaa The Acquarian Teacher, KRI International Kundalini Yoga Teacher Training Manual Level One Text Book.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: