10 kohdan meditaatio rauhaan

kadet_taivaaseen

Turhat murheet kannattaa vapauttaa, eikä kantaa niitä mukanaan.

Kevään viimeisellä sunnuntaitunnilla teimme lyhyen meditaation, jonka avulla voi päästää irti muistoista tai tunnejäljistä, jotka ovat jääneet jollakin tavalla vaivaamaan.

Koska useampi osallistuja kyseli meditaation ohjetta enkä sitä netistä löytänyt, kirjoitan sen tänne.

Yogi Bhajanin mukaan tämä meditaatio auttaa pelkoihin ja neurooseihin: se voi poistaa menneisyyteen liittyviä, rauhattomia ajatuksia, jotka jostakin syystä nostavat päätään nykyhetkessä. Meditaatio tuo menneisyyden vaikeat hetket tähän päivään ja auttaa päästämään niistä irti. Negatiivisuudessa vellomisen sijaan on mahdollista kehittää itselleen tapa prosessoida häiritseviä ajatuksia ja kokemuksia. Se käy esimerkiksi tämän meditaation voimalla.

Aikaa meditaation tekemiseen menee vajaa minuutti, kunhan tekniikan ensin on opetellut.

Virittäydy harjoitukseen kolmella Ong Namo Guru Dev Namo -mantran toistolla ja lopeta harjoitus kolmeen Sat Nam -mantran toistoon (autan mielelläni, jos ohjeissa on jotain epäselvää).

Asento: Istu risti-istunnassa (tai muussa istuma-asennossa), kädet gyan mudrassa.

Dristi eli silmien asento: Jätä luomet 1/10 auki ja kohdista katse nenänpäähän.

Mantra: Wa–he–guru (joka tarkoittaa vapaasti käännettynä positiivisella tavalla täydellistä hämmästystä universumin kyvystä hoitaa hommat parhain päin). Mantraa lausutaan hiljaa mielessä (ks. tarkemmat ohjeet alla). Liitä siihen tällainen keskittyminen:

Wa-tavulla ajattele ja keskity oikeaan silmääsi.

He-tavulla ajattele ja keskity vasempaan silmääsi.

Guru-sanan kohdalla keskity mielessäsi nenänpäähän. Koko mantran ajan katse pysyy nenänpäässä, ainoastaan keskittyminen siirtyy silmien ja nenänpään välillä.

Ennen kuin aloitat: Mieti, minkä ajatuksen, tunteen tai tapahtuman haluat prosessoida. Tämä voi olla jotakin aivan pientä (kuten tylyt sanat kaupan kassajonossa) tai jotakin suurempaa (kuten vaikka riita puolison kanssa).

1. Hengitä syvään sisään ja hengitä ulos: uloshengityksellä toista mantra yllä mainitulla fokuksella hiljaa mielessäsi.

2. Hengitä sisään ja muistele valitsemaasi ajatusta, tunnetta tai hetkeä.

3. Hengitä ulos ja toista mantra yllä mainitulla fokuksella hiljaa mielessäsi.

4. Hengitä sisään ja pidätä hengitystä täysillä keuhkoilla niin kauan kuin se tuntuu mukavalle. Päästä mielessäsi irti valitsemaasi hetkeen liittyvistä tunteista.

5. Hengitä ulos ja pidätä hengitystä tyhjillä keuhkoilla niin kauan kuin se tuntuu mukavalle. Toista mantra yllä mainitulla fokuksella hiljaa mielessäsi.

6. Hengitä sisään ja pidätä hengitystä täysillä keuhkoilla niin kauan kuin se tuntuu mukavalle. Vaihda valitsemasi tapahtuman rooleja; katso tapahtumaa toisen mukana olleen tai ulkopuolisen henkilön silmin. Päästä tapahtumasta irti myös hänen kannaltaan.

7. Hengitä ulos ja pidätä hengitystä tyhjillä keuhkoilla niin kauan kuin se tuntuu mukavalle. Toista mantra yllä mainitulla fokuksella hiljaa mielessäsi.

8. Hengitä sisään ja pidätä hengitystä niin kauan kuin se tuntuu mukavalle. Anna anteeksi mahdollisesti mukana olleelle toiselle ihmiselle ja anna anteeksi itsellesi.

9. Hengitä ulos ja toista mantra yllä mainitulla fokuksella hiljaa mielessäsi.

10. Hengitä sisään. Päästä tapahtumasta irti, vapauta se universumiin.

Istu vielä hetki silmät kiinni, omaan luonnolliseen hengitykseesi keskittyen.

Vaikka sarja voi alkuun tuntia monimutkaiselta, oppii sen jo muutamalla toistolla, jolloin voi ohjeiden sijaan keskittyä olennaiseen. Waheguru!

Meditaatio on Hari Kaur Khalsan kirjasta A Woman’s Book of Yoga (s. 213).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: