Mitä kundaliinienergia on?

Woman ornate silhouette sitting in lotus pose. Meditation concept.Olen viime viikkoina törmännyt pariin otteeseen kysymyksiin kundaliinienergiasta. Eräs yhteydenottaja tiedusteli, mikä olisi nopein tapa herättää kundaliinienergia täysin ja paljonko se maksaisi. Hänen motiivinsa oli käsitys, että muita ihmisiä pystyisi lukemaan tämän jälkeen erikoisella tavalla.

Internetin ihmeellisessä maailmassa voi törmätä monenlaisiin uskomuksiin kundaliinienergiasta. Onko kundaliinijooga turvallista? Tavoitellaanko kundaliinijoogalla yliluonnollisia ominaisuuksia?

Kaikki jooga liittyy niin kutsutun kundaliinienergian liikuttamiseen. Kundaliinienergia on tasapainottava, tietoisuutta ja rauhaa kasvattava voima, joka on olemassa meissä kaikissa.

Kundaliinijoogafilosofian mukaan kundaliinienergia uinuu häntäluun pohjalla, mutta se voi aktivoitua joko itsestään, jonkin järisyttävän tapahtuman seurauksena tai harjoittelun avulla. Energia nousee kehon keskilinjaa pitkin, energiakeskusten eli chakrojen läpi, kohti päälakea ja universumia, tuoden selkeyttä.

Joogaopettaja Shabd Deep Kaur selvittää omalla sivustollaan hienosti ”kundaliinin” merkitystä. Hän kirjoittaa muun muassa, että ”kundaliini on myös hellittelynimitys omalle sielullemme. Tämä kertoo siitä, että kundaliinienergian lähde ei ole fyysisessä kehossamme, vaan korkeammassa olemuksessa, joka on yhteydessä maailmankaikkeuden henkeen ja siihen osaan itseämme, jota voidaan nimittää sieluksi. Kosketus tähän energiaan saattaa tuntuakin aivan siltä kuin tapaisi kauan kadoksissa olleen rakastetun. Monet kuvaavat tätä kokemusta kotiinpaluuna.”

Spontaania kundaliinienergian nousua tapahtuu jatkuvasti myös (tai ehkä ennen kaikkea) sellaisille ihmisille, jotka eivät ole koskaan olleet missään tekemisissä joogan kanssa. Tietoisuuden avautuminen voi olla hurja kokemus, jos ei ymmärrä mistä on kyse.

Kundaliinijoogan tarkoituksena ei ole tarjota wau-kokemuksia, vaan vahvistaa kehoa, erityisesti hermostoa ja rauhastoimintaa sekä mieltä stressiin ja paineeseen, jota nykyelämän hektisyys tuottaa. Silloin keho ja mieli ovat valmiimpia käsittelemään niin kundaliinienergiaa kuin muitakin ympäröiviä energioita, esimerkiksi tunteita.

Kundaliinienergiaan liittyy myyttejä sen vaarallisuudesta. En ole koskaan tavannut ketään tai kuullut kenestäkään, jolle kundaliinijoogaharjoittelu olisi aiheuttanut energian liikkeestä johtuvaa haittaa. Sen sijaan olen kuullut ihmisistä, jotka ovat kokeneet spontaania kundaliinienergian nousua ihan ilman joogaharjoittelua.

Kundaliinijooga on turvallinen ja terveellinen joogamuoto, mutta se on hyvin vaikuttavaa. Moni sanoo jo ensimmäisen joogatunnin jälkeen kokeneensa jotakin erityistä, jonkinlaisen muutoksen itsessään.

Kundaliinijoogasalin ovet ovat avoinna kaikille, mutta joogamuoto ei välttämättä ole kaikille. Kyse on yhdestä mahdollisesta tekniikasta, jonka avulla voi oppia tuntemaan itseään paremmin sekä löytää elämään merkitystä, tyytyväisyyttä, luottamusta ja rauhaa.

Jokaisella on oma polkunsa vuoren huipulle. Kundaliinijooga pohjautuu vahvasti kokemukseen. Jos se tuntuu hyvältä, kannattaa harjoittelua jatkaa.

Eikä kundaliinienergian herättely ole mikään varteenotettava päämäärä tai jotain mitä toivoa tai odottaa. Elämä on tässä ja nyt – TÄMÄ arki on sitä itseään: tärkeää, merkityksellistä elämää; sitä miksi olemme täällä. Meidän tehtävämme on elää ihmisinä. Ihmisiksi. Sen oivaltamiseen kundaliinijooga tähtää. Sat Naam.

(Edit 9.5.: lisätty viimeinen kappale.)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: