Seva on pyytetöntä palvelua

ruohonkorret_pieniSuomen Kundaliinijoogayhdistyksen talven jäsenkirjeessä puhutaan muun muassa sevasta, pyyteettömästä palvelusta. Kirjoitin mukaan tekstin siitä, miten hyvän kannattaa antaa kiertää sekä miksi ja  miten epäitsekästä asennetta voi harjoittaa.

Joogafilosofian mukaan ei ole olemassa isoa tai pientä palvelusta, vaan jokainen antaa (ja saa) mahdollisuuksiensa mukaan. Jokainen vilpitön teko on yhtä arvokas. Kun mahdollisuus hyvän tekemiseen ja palveluun osuu eteen, kannattaa sitä arvostaa.

Kaikki jäsenkirjeen artikkelit löytyvät Suomen Kundaliinijoogayhdistyksen blogista. Sieltä löytyy tietoa myös mm. SKJY:n alkuvuoden aikana järjestämistä tapahtumista.

Alempana on vielä kokonaisuudessaan juuri tämä sevaan liittyvä teksti.

Sat Nam!

* * * * *

Anna Hyvän kiertää

Kaikki mitä sanomme, ajattelemme tai teemme, päätyy lopulta takaisin itselle. Kun hyvän laittaa kiertämään, hyötyy siitä koko universumi. Pyyteetön ja epäitsekäs palveleminen, seva, on kundaliinijoogassa keskeistä.
Elämä on virta, jossa ainoa pysyvä asia on muutos. Kun jotakin liikkuu, täyttyy sen luoma tyhjiö pian uudella. Tätä todistavat Newtonin laitkin. Voimaan liittyy aina vastavoima.
Muutosta ei voi hallita, mutta meidän jokaisen päätettävissä on, millaisia signaaleja lähetämme eteenpäin: miten kohtelemme ympärillämme olevaa yhteisöä, maailmaa – ja itseämme. Jooga antaa työkaluja niin itsen, muiden ihmisten kuin Ikuisuuden kohtaamiseen.

Sen minkä antaa, saa kymmenkertaisena takaisin. Niinpä oma käytöksemme, sanamme, tekomme ja asenteemme vaikuttaa koko universumiin ja kiertää lopulta takaisin omaan nilkkaan.

Seva eli pyyteetön ja epäitsekäs palveleminen on eräs arvokas keino oman nöyryyden kasvattamiseen ja itsekeskeisyyden poistamiseen.

Seva on sekä tekoja että asenne. Se kumpuaa kiitollisuudesta: halusta jakaa eteenpäin kaikkea saamaansa hyvää ja palvella Ikuisuutta, joka antaa meille kaiken ja kannattelee meitä.

Vaikka seva lopulta hyödyttää kaikkia, myös sevan tekijää, on kyse puhtaasti muiden auttamista, palvelemista ja elämän helpottamista. Seva on Karmajoogaa, toiminnan joogaa. Se ei ole pelkästään palvelua, vaan palvelua ilman itsekkyyttä. Sevan tarkoituksena on miellyttää palveltavaa, ja todellisen sevan edellytys on, ettei tekohetkellä mieti, mitä saa palveluksestaan takaisin. Sevan tekijän eli sevadarin vilpittömyys on keskeistä.

Kysymys on egon kouluttamisesta, sillä ego haluaisi saada palvelua ja kehuja. Psychology today -lehdessä julkaistiin viime vuonna mielenkiintoinen artikkeli antamisen filosofiasta, tieteen näkökulmasta. Voiko seva oikeasta koskaan olla pyyteetöntä, jos sillä on myös minuun itseeni kohdistuvia vaikutuksia?

Tätä me harjoittelemme, ja tämän asenteen kehittäminen luo Bhaktia, todellista rakkautta ja omistautumista. Kysymys on nimittäin myös tasapainosta: joogaharjoitukset ja meditaatio tuovat kokemuksen Shaktista, maailmankaikkeuden voimasta. Vastapainokseen se tarvitsee Bhaktia, omistautumista, antautumista, nöyryyttä ja kunnioitusta maailmankaikkeutta kohtaan.

Sevaa voi tehdä hyvin monella tavalla. Usein sevaan liittyy kuitenkin ajatus toimimisesta yhteisön hyväksi, yhteisöä rakentaen. Kundaliinijoogayhteisössä perinteisiä sevan muotoja ovat sadhanan vetäminen, auttaminen kurssien ruoanlaitossa tai siivouksessa tai vapaaehtoistyö erilaisissa projekteissa.

Ei ole olemassa pientä tai suurta palvelua, vaan vilpitön teko ja itsestään antaminen on aina yhtä arvokasta. Niinpä kannattaa laittaa hyvä kiertämään, kun siihen tarjoutuu mahdollisuus. Arvosta mahdollisuutta palvella.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: