Joogablogin aiheena kommunikointi

0 TXVzaWNfTm90ZXNfU3Rhbl8wMDIuanBn

Sanojen voima on valtava. Sanoilla voi satuttaa ja parantaa, yhdistää ja loitontaa. Suoruus ja totuus, myötätunnolla ilmaistuina, ovat toimivan kommunikoinnin resepti.

Kun tietää, missä itse seisoo, on helpompi myös ilmaista totuutta. Omaan sydämeensä sitoutumalla myös kommunikointi muuttuu selkeämmäksi ja yksinkertaisemmaksi. On helpompi sanoa kyllä tai ei. Suora kommunikointi ilman piiloagendaa on myös vastaanottajaa kunnioittavaa.

Näistä ajatuksista syntyi teksti Hidasta Elämää -sivuston Arkielämän joogaa -blogiin. Alkuperäisen tekstin pääset lukemaan täältä, mutta teksti on kokonaisuudessaan myös alla. Kaikki blogikirjoituksen vuosien varrelta löydät täältä. Sat Naam ❤

~ ~ ~

Sanat, jotka valitset, voivat pilata päiväsi tai tehdä huomisesta paremman

Alussa oli sana, ja sanoilla luomme jatkuvasti todellisuuttamme. Muovaamme sanoilla käsitteitä, joihin uskomme. Selitämme maailmaa sanoin: määrittelemme toiveita, haaveita ja itseämme.

Sanojen kautta olemme myös vuorovaikutuksessa ympäristömme kanssa, joko harmoonisesti tai riitasoinnussa. Jokainen puhuttu sana jää värähtelemään ilmaan.

Sanat tallentuvat muistiin ja jäävät elämään, eikä niitä saa enää takaisin. Sanoilla voi helliä ja kohottaa, mutta niillä voi myös saada aikaan yhtä suurta tuhoa kuin fyysisellä loukkaamisella. Sanoistaan joutuu vastuuseen.

Tässä tulee muutama vinkki tietoisempaan sanojen käyttöön.

  1. Kommunikoi väkivallattomasti

Marshall B. Rosenbergin malli väkivallattomasta kommunikoinnista (Nonviolent Communication) on esimerkki suorasta, rehellisestä ja tuloksellisesta puheesta. Sen pääpontti on, että kommunikoinnissa on aina kyse minun tarpeestani, joka ei tule täytetyksi. On huomattavasti kauaskantoisempaa keskittyä kertomaan, mitä itse tarvitsee kuin syyttää toista tämän vioista. Näin saattaa jopa saada haluamansa.

Kun sotkuinen koti ärsyttää, kaipaan siisteyttä ja harmoniaa. Kun työkaveri valittaa jonkun muun laatimasta projektiaikataulusta, lienee kyseessä hänen tarpeensa tehdä työnsä hyvin ja arvostaa itseään sitä tehdessään. Kun puolison poissaoleva käytös harmittaa, kaipaan huomiota, rakkautta ja hyväksyntää.

Ensi kerralla, kun lasten sikin sokin jättämät lelut aiheuttavat hermojen kiristymistä, onkin siis hyvä hetki ottaa pieni aikalisä ja miettiä miksi se ottaa päähän. Ja mitä asialle voisi tehdä? Yksityiskohdan sijaan voisinkin katsoa kokonaisuutta.

Tämä toimii toiseenkin suuntaan: jos lapsi tai puoliso kiukuttelee, voisin kokeilla asettua hetkeksi hänen asemaansa ja käyttää empatiakykyäni ymmärtääkseni, mitä hän mahtaa olla vailla. Kenties kysymys onkin halauksesta?

 

  1. Vältä miksi-kysymyksiä

Miksi-kysymyset ovat arvokkaita maailman hahmottamisessa ja asioiden juurille pääsemisessä, mutta arkipäiväisessä kommunikoinnissa niihin kannattaa kiinnittää huomiota: monet miksi-kysymykset siirtävät fokuksen itsen ulkopuolelle: miksi joku muu jättää jotakin tekemättä tai tekee väärin? Miksi minua kohdellaan näin? Mikseivät asiat voi koskaan mennä niin kuin minä haluan?

Jooginen ohje on kysyä miksi-kysymyksen sijaan:

  • Mitä? Mitä tapahtui tai tapahtuu?
  • Entä sitten?
  • Miten tästä eteenpäin?

 

  1. Tee huomisesta parempi
  • Kommunikoi tehdäksesi huomisesta parempi, älä pilataksesi tätä päivää.
  • Puhutut sanat ovat mahdollisuus yhteisymmärrykselle. Älä muuta niitä sodaksi.
  • Kun kommunikoit, sinun on kommunikoitava myös uudelleen: perusteltava sanomisesi ja oltava niiden takana. Älä tee omaa polkuasi turhan hankalaksi.

~ ~ ~

Listan inspiraationa on käytetty arkielämän joogaharjoitusta kirjasta Viihdy omassa arjessasi – mielen ja kehon harjoituksia kaaoksen keskelle.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: