Joogablogin aiheena kommunikointi

dccb1f1c-9e0a-41ba-b4ba-201592a7a7bb

Gurmukhinkielinen sana Naam tarkoittaa totuutta. Naam on myös Naad, äänen väreily, joka vaikuttaa meihin kaikkiin. Äänellä voi parantaa tai hajottaa. Kundaliinijoogan opetuksissa Naad on isossa osassa, voidaan jopa sanoa että opetukset kiteytyvät äänen väreilyyn, oman äänen kuulemiseen – universumin ikuisen äänen kuulemiseen omassa äänessään.

Tämä on melko korkealentoista, eikä sitä välttämättä voi mielellä käsittää. Mutta ihan tavallisessa arjessakin voi huomata, kuinka äänen värinä, lausutut sanat vaikuttavat muihin ihmisiin ja itseen.

Näistä pohdinnoista syntyi joogablogin joulukuun teksti. Kirjoitus on julkaistu Hidasta Elämää -sivuston Arkielämän joogaa -blogissa. Alla on teksti kokonaisuudessaan. Alkuperäinen teksti löytyy täältä.

~ ~ ~ ~

Ota vastuu sanoista, joilla luot maailmaasi

Sikhi-perinteessä on tapana kantaa mukanaan veistä. Kirpan, pieni (tai isompi) puukko roikkuu käyttäjänsä hartian yli kiinnitettävässä nauhassa lanteilla.

Veitsen symbolinen, mutta myös hyvin konkreettinen, tarkoitus on muistuttaa jatkuvasti, että sen kantaja pitää mukanaan tappavaa asetta. Periaatteessa siis: jos henkilö ei opettele hallitsemaan itseään, voi hän vaikka tappaa jonkun.

Sama voima on meissä kaikissa, mutta emme välttämättä tiedosta sitä näin konkreettisesti.

Mieli on hurja ase. Pystymme tekemään jopa sanoilla valtavaa tuhoa, jos emme opettele kouluttamaan mieltämme. Aika usein toimimme ja sanomme tunteen vallassa asioita, joita emme oikeasti tarkoita.

~ ~ ~ ~

Jokainen puhuttu sana jää värähtelemään ilmaan. Sanoilla voi olla yhtä tuhoisa vaikutus kuin fyysisellä loukkaamisella.

Sanat tallentuvat muistiin ja jäävät elämään, eikä niitä saa enää takaisin. (Kommunikoimme monilla muillakin tavoin kuin sanallisesti, mutta sanat ovat tapa tuoda älyllistä ajattelua julki. Harmillisen usein tuomme julki myös älytöntä ajattelua. Ainakin tuohtuneina, tai varsinkin raivon vallassa.) Puhutut sanat luovat maailmaa.

Sanoistaan joutuu myös vastuuseen. Siksi yksi jooginen ohje kommunikointiin on: kun kommunikoit, sinun on kommunikoitava uudelleen, perusteltava sanomisesi ja oltava niiden takana. Älä tee omaa polkuasi turhan hankalaksi. Puhutut sanat ovat mahdollisuus yhteisymmärrykselle, niitä ei kannata muuttaa sodaksi.

~ ~ ~ ~

Jokainen toista sivaltava sana palaa jossakin vaiheessa takaisin itselle. Ärsyyntyneenä olisi egon mielestä ihanaa syyttää toista. Mutta se on vastuun siirtämistä ulkopuolelle. Mutta jos itsestään ottaa vastuun, voi kantaa kunnialla vaikka veistä lanteillaan.

Yksi arkipäiväinen ohje itsehillintään, vastuun ottamiseen ja tietoisemmaksi kasvamiseen on niinkin yksinkertainen kuin juo lasi vettä.

Vesi ja tunteiden voima, virtaus, liittyvät yhteen. Kun olet kiihtynyt, et tiedä mitä tehdä, kun olet tunteen vallassa, pysähdy juomaan iso lasi vettä. Kuulostaa suorastaan naurettavalta, mutta ohje on hyvin toimiva (myös lapsille!). Se paitsi tasapainottaa kehoa, palauttaa tietoisuuden omaan hyvinvointiin.

Vesilasillisen jälkeen saattaa olla myös helpompi muistuttaa itseään hengittämisestä ja hengittää tähänkin elämän ahtaaseen kohtaan lisää tilaa.

~ ~ ~ ~

Toinen hyvin yksinkertainen ohje on välttää miksi-kysymyksiä (miks mua kohdellaan näin? miksi aina minä? miksi sä noin teit?). Useimmat miksi-kysymykset siirtävät jälleen fokuksen ulkopuolelle (miksi joku muu jättää jotakin tekemättä tai tekee väärin?).

Jooginen ohje on kysyä miksi-kysymyksen sijaan:

 • Mitä? Mitä tapahtui tai tapahtuu?
 • Entä sitten?
 • Miten tästä eteenpäin?

Päästä irti ja käännä katse ylös omasta navastasi. Ota askel eteenpäin. Kommunikoi tehdäksesi huomisesta parempi, älä pilataksesi tätä päivää.

2 kommenttia (+lisää omasi?)

 1. Ramjas
  Jou 16, 2016 @ 16:34:24

  Kiitos!

  Vastaus

 2. Noora
  Jou 19, 2016 @ 07:25:14

  Vastaus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: