Joogablogin aiheena mielen neljä lukkoa

Old wooden door with four locks cover by rust

Ihminen kasvaa vuorovaikutuksessa muiden kanssa. Toisten ihmisten herättämät tunteet, impulssit ja reaktiot ovat arvokasta materiaalia itsetuntemuksen polulla.

Sujuvaa kanssakäymistä estävät muun muassa neljä mielen muovaamaa lukkoa. Jos niitä oppii havaitsemaan, on takataskusta helpompi kaivaa esiin kuhunkin lukkoon sopiva avain. Sosiaalisiin tilanteisiin, kuten elämään ylipäänsä, voi hengittää lisää tilaa.

Näistä pohdinnoista syntyi joogablogin tuorein teksti. Kirjoitus on julkaistu Hidasta Elämää -sivuston Sadhana -blogissa. Alla on teksti kokonaisuudessaan. Alkuperäinen teksti löytyy täältä.

~ ~ ~ ~

Kuinka tunnistat ja kesytät mielen neljä lukkoa?

Sosiaalisen kanssakäymisen ja kommunikaation taidot näkyvät niin parisuhteissa kuin kaupan kassalla ja liikenteessä. Konfliktitilanteessa tulee monesti syytettyä muita sen sijaan että ottaisi vastuun omista tunteistaan. Peiliin katsominen on tuskallista.

Ärtyminen, reagointi, kimpaantuminen ja suuttuminen saattavat aiheuttaa mielipahaa toisessa, mutta ennen kaikkea ne kerryttävät omaan mieleen mustia möykkyjä, jotka muuttuvat elämää myrkyttäviksi reaktioiksi muita kohtaan. Se on ikävä kierre.

Kommunikointitaidot ovat opittuja tapoja, ja tapoja on mahdollista muuttaa. Se tosin vaatii tekoja, pelkkä päätös ei riitä: jos haluat luopua haitallisesta tavasta, sinun on korvattava se uudella ja toistettava sitä, kunnes uudesta tavasta on tullut pysyvä. Tähän voi kulua kuukausia tai vuosikymmeniä.

 ~ ~ ~ ~

Yli 1500 vuotta sitten kirjoitettu Pata­­­­­ñjalin Yoga-sûtra kiteyttää joogafilosofian ytimen, ja kirjaa siteerataan ja tulkitaan edelleen joogan perusteoksena. Luku 1:33 kertoo hyveistä, jotka liittyvät oleellisesti kommunikointitapoihin.

Teija Enoranta kirjoittaa maanmainiossa kirjassaan Japji Sahib – Mielen joogaa muun muassa tästä luvusta. Hän sanoo, että moni meistä on kehittänyt sujuvan kanssakäymisen esteiksi lukkoja, jotka muodostuvat syvälle säilötyistä tunteista ja murheista, alitajunnan hämäristä.

Joogafilosofian ytimestä kumpuaa viisaus neljän lukon tunnistamiseen. Niihin jokaisella on myös avaimet.

 

1 Ensimmäinen avain sopii kateuden lukkoon. Kateus on voimakas ja inhimillinen tunne, joka mustaa mielen. Elämä ei tunnu reilulta. Facebook-feedistä tulee helposti olo, että muilla menee niin paljon paremmin. Vaikka järki sanoisi, että kateus on turhaa eikä siihen kannata käyttää energiaa, eivät tunteet tottele järkeä.

Jokaisella on omat taistelunsa, eikä niiden syvyyttä voi arvioida ulkokuoren pohjalta. Pata­­­­­ñjali kehottaa osoittamaan määrätietoisesti ystävällisyyttä onnekkaalle. Jos et kykene tekemään sitä kasvotusten, harjoittele rakkauden lähettämistä mielikuvissa. Älä tee sitä kateutta kieltämällä, anna kateuden olla, hyväksy että sinussa on sellainenkin tunne, mutta lähetä sen lisäksi myönteisiä ajatuksia. Pienen harjoittelun avulla valo voittaa pimeän ja myönteinen energia ottaa vallan. Kateus voi jopa muuttua ihailuksi: toisen menestys ei ole minulta pois, päinvastoin. Mitään ei ole hävitty, mutta kanssakäyminen on helpompaa ja oma olo on parempi.

2 Toinen avain saa myötätunnon pulppuamaan. Kateuden vastakohta voisi olla itseriittoisuus. Kun tuntuu sille, etten tarvitse ketään, ei-tartte-auttaa, onnistun ihan omillani, en myöskään huomaa sitä, että muut tarvitsevat minua. Ihminen on sosiaalinen olento ja kasvaa altistaessaan itsensä aitoon vuorovaikutukseen. Itsekkyyden muuri jättää sydämen sisäpuolelleen, eivätkä rakkaus ja myötätunto liiku sen läpi kumpaankaan suuntaan. Kun silmänsä avaa muiden tarpeille, auttaa perhettä, ystäviä, tuttuja ja tuntemattomia, käyttää myötätunnon avainta.

3 Kolmas avain on itseluottamuksen ja itsearvostuksen oikeutus. Vertaamme itseämme helposti toisiin ja tunnemme kenties, ettemme ole riittävän hyviä. Alemmuuden tunne ja pelko voivat näkyä ulospäin niin vetäytymisenä kuin ylimielisyytenä. Tämän tunnistaminen saattaa olla merkittävä askel omasta huonommuudesta vapautumiseen. Joka kerta kun tunnet itsesi arvottomaksi, pysähdy ja keskity siihen, että sinussa on avain itseluottamukseen. Anna itsearvostuksen virrata.

4 Neljäs avain avaa portin viisaaseen vetäytymiseen pois pahasta ja kielteisestä energiasta. Universumissa on pimeitä voimia ja tunnemme monenlaisia tunteita, niitä ei kannata kieltää. Mutta kielteistä energiaa ei myöskään kannata kasvattaa keskittymällä siihen. Irti päästäminen on valtava jooginen harjoitus.

Kaikkeen on olemassa ratkaisu, mutta se ei välttämättä näyttäydy heti. Mieti, pohdi ja meditoi ongelmaa, mutta älä vatvo sitä loputtomiin. Tee mitä voit ja anna asian sitten olla. Joskus ratkaisu vaatii aikaa. Epätietoisuus voi olla epämukavaa, mutta hurjan kasvattavaa.

Älä jaa ikävää juorua eteenpäin, älä lisää kielteisen energian voimaa. Anna läheisten ihmisten kokea omia tunteitaan ilman että sukellat niihin mukaan. Harjoita omaa mielenrauhaasi ja myötätuntoa.

~ ~ ~ ~

Teija Enonranta kysyy kirjassaan, mistä tällaiset avaimet saa lunastaa. Hän vastaa itse: kun opit näkemään lukot haastavissa vuorovaikutustilanteissa ja omassa mielessäsi, saatat huomata avaintenkin olevan lukoissa kääntämistä vailla valmiina.

Mieleen tulevat Äiti Teresan sanat:

”Ihmiset ovat usein kohtuuttomia ja itsekeskeisiä. Anna heille silti anteeksi.

Jos olet ystävällinen, ihmiset saattavat syyttää sinua piilomotiiveista. Ole silti ystävällinen.

Jos olet rehellinen, ihmiset saattavat huijata sinua. Ole silti rehellinen.

Jos löydät onnen, ihmiset saattavat olla kateellisia. Ole silti onnellinen.

Tänään tekemäsi hyvä saatetaan unohtaa huomenna. Tee silti hyvää.

Vaikka annat maailmalle parhaasi, se ei välttämättä koskaan riitä. Anna silti parhaasi.

Koska näetkös, lopulta kaikki on sinun ja Jumalan välillä. Mikään ei koskaan ollutkaan sinun ja heidän välillään.”

Neljä lukkoa aukeaa hengityksen voimalla. Hengitä ja kokeile, mikä avaimista sopii. Kaikessa yksinkertaisuudessaan se on juuri näin simppeliä: tietoinen hengittäminen avaa tilaa nähdä, mitä ympärillä tapahtuu.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: